«Тузлівські лимани»-2023: війна та мир (випуск 46-й)

362935745_2299346060251473_5853156971262564169_n-Cropped-2.jpg

Правоохоронними органами затримано голову Білгород-Дністровської районної ради Григорія Мельниченка — державного чиновника, який свої дії проти Національного природного заповідника «Тузлівські лимани» чинив не по-державницьки, а керуючись власними потребами і захцянками, знищуючи дику природу.

Про затримання Мельниченка писала Одесса News — його схопили за крадіжку катера, який належав Державній екологічній інспекції, але всі екозахисники сподіваються, що Мельниченко відповість в суді і за те лихо, яке він спричинив заповідній зоні.

За словами знаного одеського еколога Івана Русєва, «війна здорових сил суспільства проти цього негідника йшла більше десятиліття. І прав був Великий Кобзар, коли писав: «Борітеся — поборете, вам Бог помагає!».

У Мельниченка сильний охоронець, адже він — зять колишнього голови Одеської обласної держадміністрації Сергія Гриневецького. І затримання Мельниченка — це виклик перед владою — або ми реально боремося з корупцією і злочинцями, або імітуємо боротьбу. Подальші дії правоохоронних органів покажуть, чи дійсно влада зацікавлена в жорсткій боротьбі з корупціонерами.

В чому завинив Мельниченко, крім крадіжки дороговартісного катера, перед «Тузлівськими лиманами»?

Відповідь дає еколог Русєв.

«Про цю новину, що «упаковали» мерзоту, я сьогодні дізнався на світанку від спецорганів, коли його брали «тепленьким». Мельніченко Г. безмежно і безкарно багато років діяв як вандал і злодій в нашій країні. Він узурпував Нижньодністровський національний природний парк і поставив всіх відвідувачів на лічильник, ігноруючи адміністрацію нацпарка робити все прозоро. Він руйнував схили Дністра під унікальною астрономічною обсерваторією ОНУ ім. Мечнікова і цим грунтом протизаконно відсипав берег Дністра для протизаконної забудови в с. Маяки «Будинку рибалки».

Він руйнував наш НПП «Тузлівські лимани» і використовував різні гілки влади і зв’язки свого тестя для того, щоб знищити Нацпарк, адміністрацію нацпарку і особисто мене та директора Ірину Вихристюк, щоб поставити директором свою людину і дерибанити ресурси. Але його тесть Гриневецький С. допомагав не тільки в боротьбі проти нас. Будучи при високій владі, тесть надав Мельниченку великі преференції з великими площами земель водно-болотних угідь міжнародного значення на Дністрі, на яких той спорудив дренажні канали в плавнях національного парку, що призвело до катастрофічного їхнього висушення».

В одному з наших випусків про життя в НПП, ми писали про те, що у змові з керівництвом Білгород-Дністровської райради місцеві прикордонники та військові тероборони сприяли Мельниченку. Зокрема, як вважає Русєв, військові місцевої тероборони «повністю заборонили всім журналістам відвідувати наш парк, робити відео і брати інтерв’ю стосовно впливу війни на дику природу нацпарку, незважаючи на те, що парк знаходиться в жовтій зоні ризику. Потім ТРОошники встановили хаотичне бутафорне замінування території нацпарку, повністю заблокували нам виїзд до прорви металевим дротом, де працювала наша техніка і є велика небезпека від дроту для диких тварин. Потім прикордонники повністю заборонили вихід до узбережжя працівникам парку для моніторингу загиблих дельфінів в той час, як відпочивальники могли це робити вільно. Останнім кроком було хаотичне встановлення групою сил підтримки біля будівлі Кордону нацпарку багатьох металевих протитанкових їжів».

Мельниченко в усіх бідах, які траплялись в Нацпарку, звинувачував його працівників, навіть, пожежах від блискавок.

Подив викликало й те, що наказом облдержадміністрації регулювався відстріл шакалів на території Парку, які нібито хворіли на сказ, хоча експерти цього не підтверджували, а потрібно це було знову ж таки для нагнітання негативних фактів навколо дирекції НПП, яку, за переконанням чиновників, треба поміняти.

За словами Івана Русєва, «негідник Мельніченко стріляв в мого сина Романа, викрадав його, підпалював майно, багато років погрожував моїй родині. Було відкрито багато кримінальних справ на нього. Неодноразово ми звертались в різні інстанції, у тому числі і до колишнього Генпрокурора. За підтримки патріотів ми організовували протести біля ОДА. Але корумпована система нашої держави багато років через поліцію, слідчих, прокуратуру, екоінспекцію, рибінспекцію покривала його, незважаючи на його злочини, незважаючи на те, що він був прихильником рашистів, руського миру, здавав позиції під час війни».

Русєв виявив сумнів, чи доведе «сьогоднішня правоохоронна система справу Мельниченка до того, щоб він сів у в’язницю за свої діяння. Хоча… ми ж йдемо в Європу, і Верховенство права повинно бути понад усе!».

До речі, Одесса News від Одеської облдержадміністрації та Держприкордонслужби щодо фактів злодіяння чиновників в Національному природному парку досі не отримала.

Фото: Іван Русєв/Facebook

Больше новостей на нашем Telegram-канале: https://t.me/+K3QIJDVwDQhmNDMy 

scroll to top