«Тузлівські лимани»-2023: війна та мир (випуск 45-й)

362636444_2295046467348099_6886020564870535389_n-Cropped.jpg

Попередній випуск серії екологічних публікацій про життя людей і тварин в Національному природному парку «Тузлівські лимани» завершився сподіваннями керівництва Парку на зустріч з новим очільником Одеської обласної держадміністрації Олегом Кіпером.

Як повідомив редакцію Одесса News заступник директора НПП, одеський еколог, доктор біологічних наук, професор Іван Русєв, «на жаль, не вийшло. Написали пару листів, але він не реагує».

А зустріч така дуже потрібна, адже в Парку накопичилося чимало проблем, з якими керівникам НПП самотужки не впоратися.

Одна з них — стосунки з прикордонниками, які перешкоджають працівникам Парку проведення моніторингу узбережжя Чорного моря, оглянути тіла мертвих дельфінів, котрих викидає море на територію, що належить НПП, забороняють відбір зразків для дослідження загиблих дельфінів.

А в останні дні, за словами Русєва, працівникам Парку «навіть взагалі заборонили вихід на узбережжя моря». Можна було б погодитись з військовими з їхніми турботами про безпеку, але, як пояснити натовп відпочиваючих у тому ж місці, де працівникам Парку — зась!?

Цікаво, що прикордонники у своїх заборонах посилаються на наказ №16 Одеської облвоєнадміністрації ще від 16 липня 2022 року про повну заборону відвідування моря для всіх громадян. Минулого року норми цієї заборони до НПП «Тузлівські лимани» не застосовувались.

Коли ж прикордонникам зауважують, чому відпочиваючим можна бути на узбережжі, а працівникам держустанови заборонено, ті відповідають, що ніяких «загоряючих» на пляжі у зоні їхньої відповідальності немає. Русєв перевірив — побачене вражає: одночасно було більш 250 авто і більш 1000 відпочиваючих.

«Тут чомусь не діють ні 16-й наказ Одеській ОВА, не відчувається ніяка війна, тут стільки людей, як на пляжах Болгарії. І ось це і є обличчям і ганьбою влади і прикордонників, у яких подвійні стандарти», — стверджує Русєв.

За словами еколога, «тому в мене особисто до такої влади немає ніякої довіри і вважаю, що вона такими діями несе ризики екологічній загрозі на Тузлівських лиманах і плює на важливу роботу, як спецекопрокуратури, так і Міндовкілля по розслідуванню орківського екоциду на Чорному морі».

Чого бояться прикордонники? Наші прикордонники нічого не бояться — вони це доводять щосекунди на передовій. А тут, подалі від зони реальних бойових дій проти ворога, прикордонники просто виконують команду свого керівництва про домовленості з Білгород-Дністровською райрадою, голова якої «давно мріє ліквідувати нацпарк і дерібанити його ресурси«, — вважає Іван Русєв.

За словами еколога, військові місцевої тероборони «повністю заборонили всім журналістам відвідувати наш парк, робити відео і брати інтерв’ю стосовно впливу війни на дику природу нацпарку, незважаючи на те, що парк знаходиться в жовтій зоні ризику. Потім ТРОошники встановили хаотичне бутафорне замінування території нацпарку. Потім ТРОшники повністю заблокували нам виїзд до прорви металевим дротом, де працювала наша техніка і є велика небезпека від дроту для диких тварин. Потім прикордонники повністю заборонили вихід до узбережжя працівникам парку для моніторингу загиблих дельфінів. Останнім кроком було хаотичне встановлення групою сил підтримки біля будівлі Кордону нацпарку багатьох металевих протитанкових їжів».

Одеська обласна державна адміністрація ігнорує керівництво Національного природного парку «Тузлівські лимани», не реагує на критичні зауваження засобів масової інформації щодо проблем в ньому. Можливо, прикордонники не посоромлять честь мундиру і дадуть аргументуючу відповідь про свої дії у заповідній зоні керівництву НПП і редакції «Одесса News»?

Фото: Іван Русєв/Facebook

Больше новостей на нашем Telegram-канале: https://t.me/+K3QIJDVwDQhmNDMy

scroll to top