«Тузлівські лимани»-2023: війна та мир: чи почує новий голова ОДА екологів (випуск 43-й)

13775485_1095500797177796_3486199753202206202_n-Cropped.jpg

Війна продовжує вбивати не лише людей, а й дику природу. Підрив Каховської ГЕС спричинив невимовні руйнівні наслідки, які відбились й на житті та діяльності Національного природного парку «Тузлівські лимани», що в Одеській області. Від бомб та снарядів гинуть морські істоти.

Як повідомляє на своїй сторінці у Facebook знаний одеський еколог, доктор біологічних наук, професор Іван Русєв, «протягом червня 2023 р. на берегах Північно-Західної частини Чорного моря вже зареєстровано з десяток загиблих дельфінів.

Потужне бомбардування моря орками в зоні Кінбурнської коси, де мешкають дельфіни, існуючою Румелійською течією тіла загиблих дельфінів від бомбардування заносить до узбережжя і викидає на пляжі. Також ще багато мін у морі, які спонтанно підриваються і можуть вбивати, або призводити до контузії тварин».

Птахи біля мертвого дельфіна
Шакал вийшов на нічне полювання

Іван Русєв стверджує, що кожний ракетний пуск з російських носіїв ракет типу “Калібр” у Чорному морі «створює потужний вбиваючий шум для дельфінів».

Разом з тим, еколог зазначає, що загальна кількість загиблих тварин зараз значно менша, ніж від впливу ворожих військових сонарів підводних і надводних човнів минуло воєнного року, коли за даними й оцінками Нацпарку загинуло не менш 50 тисяч чорноморських китоподібних.

Русєв зауважує, що до війни головною проблемою для дельфінів було їхнє попадання в браконьєрські та рибальські сітки на камбалу калкана та внаслідок цього — неминуча загибель.

Еколог такж зазначає, що в Україні досі немає затвердженого алгоритму-процедури вилучення, збереження та відбору проб від загиблих тварин для виявлення причин їх смерті.

«Для надання можливості безпечного відтворення тварин після Перемоги над орками нами, нацпарком, було підготовлено наукове обгрунтування щодо розширення площ НПП «Тузлівські лимани» на 3000 кв. км в акваторії Чорного моря для збереження дельфінів та створення реабілітаційного центру для тварин. Наши пропозиції були одразу підтримані Міндовкілля України», — пише Іван Русєв.

Але подальший процесс створення морського резервату, за ствердженням професора, «було заблоковано Одеською обласною державною адміністрацією за пропозицією директора департаменту екології, відомого корупціонера Булановича».

Русєв нагадує, що Україна взяла перед ЄС зобов’язання довести до 2025 року площу заповідних територій до 15% (наразі ми маємо тільки 6,4%).

«Такі чиновники ОДА, як Буланович та інші, є зрадниками і фактично протидіють вступу України до ЄС і, головне, — заважають збереженню і відтворенню біорізноманіття», — переконаний Іван Русєв.

Одесса News регулярно повідомляє про конфліктні ситуації між працівниками НПП та Павлом Булановичем, нинішнім директором департаменту екології ООДА, який у довоєнний час сприяв відкриттю полювального сезону під час гніздування, давав обіцянки мисливцям про дозвіл на відстріл диких тварин у Національному парку, заважав разом із своїми підлеглими робити в НПП прорву між Чорним морем та Тузлівськими лиманами, через яку гідробіонти могли би мігрувати. На пересипу у парку досі немає жодної протоки, прорви, висохло багато ділянок лиманів, на протязі останніх років природні прорви безкарно перекривало приватне підприємство «Граніт», яке «кришував» колишній очільник області корупціонер Муратов разом з Булановичем.

Однак, на критичні висловлювання нашої редакції та керівництва НПП «Тузлівські лимани» попередні голови обласної держадміністрації не реагували. Сподіваємось на реакцію нового очільника ОДА Олега Кіпера.

На головному фото Іван Русєв.

Фото в тексті зроблено фтопастками: Іван Русєв/Facebook

Больше новостей на нашем Telegram-канале: https://t.me/+K3QIJDVwDQhmNDMy

scroll to top