«Тузлівські лимани»-2023: війна та мир (випуск 23-й)

326754648_2035801423276439_7492828725079170203_n-Cropped.jpg

Вже 333 дні команда Національного природного Парку «Тузлівські лимани», що в Одеській області, несе екологічну вахту, долаючи намагання зовнішніх та внутрішніх ворогів зруйнувати все живе, не дачи можливості заради їхної наживи вбивати тварин, нищити природу.

Шість працівників парку сьогодні на передовій зі зброєю в руках захищають нашу країну, інші члени команди захищають природу на «екобарикадах» у самому парку.

Іван Русєв, працівник НПП, доктор біологічних наук, активний одеський еколог згадує, як 9 років тому, в люту холодну погоду січня 2014 року, в день Соборності України, він із сотнями своїх однодумців стояв у Києві на Майдані проти безпрецедентної корупції в країні, проти свавілля бандитської системи януковичів по знущанню над своїм народом і природою України.

«Ми дуже сподівалися і вірили, що, коли український народ звалить бандитську систему януковичів, то нам вдасться побороти корупцію і очистити нашу країну, наші національні природні парки від свавілля їхніх корупційних адміністрацій», — згадує Іван Русєв.

Але, на жаль, не сталося, як гадалося.

Всі ці роки Русєв та працівники «Тузлівських лиманів» продовжують стояти на екобарикадах проти новітніх корупціонерів та браконьєрів.

«І ось сьогодні, як і дев’ять років тому, ми з командою НПП «Тузлівські лимани» знаходимося на «екобарикадах», хоча Януковича вже давно немає. Зате, перефарбувавшись в інші кольори, багато депутатів і чиновників, як і раніше, дерибанять нашу країну в різних корумпованих структурах. Тим часом, «антикорупційна машина» команди НПП «Тузлівські лимани» рухається по «лезу бритви», буксує по вибоїнах бюрократичної системи», — пише Іван Русєв.

З досвіду еколог знає, що правоохоронні органи саботують розслідування понад 100 кримінальних справ щодо порушень у Національному парку, представники адміністрації якого постійно перебувають в судах, захищаючи природу парку та його співробітників від негідників.

Особливу гіркоту у команди НПП викликає ситуація навколо затятого корупціонера, колишнього першого заступника голови Одеської обласної воєнної адміністрації Олега Муратова, якого за корупційні дії спочатку заарештували, але згодом відпустили, коли той виклав 3 мільйони гривень застави.

З Муратовим, а такж нинішнім директором департаменту екології ООВА Павлом Булановичем, керіництво НПП веде давню війну.

«Я не можу не сказати ще раз слово про те, що таких людей під час війни потрібно суворо карати», — переконаний Іван Русєв.

«Ці негідники-чиновники також винні у тому, що сприяли відкриттю полювання в Одеській області у довоєнний час, коли ще птахи сиділи на гніздах і ще були пташенята», — повідомляє еколог.

Крім того, Муратов з Булановичем лобіювали полювання у НПП «Тузлівські лимани», обіцяючи мисливцям, що їм дозволять відстріл диких тварин у Національному парку, підлеглі Булановича заважали робити прорву між Чорним морем та Тузлівськими лиманами в НПП, через яку гідробіонти могли би мігрувати.

Більше того, на пересипу у парку досі немає жодної протоки, прорви, висохло багато ділянок лиманів, на протязі останніх років природні прорви безкарно закривало приватне підприємство «Граніт», яке «кришував» Муратов і компанія.

Рибалки, які підтримували дії працівників Нацпарку, не отримували дозволу від облдержадміністрації і свої квоти на вилов риби, видачу яких курував Муратов з Булановичем, а самих рибалок вони називали браконьєрами.

«Саме з вини Муратова та Булановича висохли заповідні озера академіка Ювеналія Зайцева, — впевнено заявляє Іван Русєв. — Під гарантії отримання дозволу від ОДА і своєї квоти на вилов, рибалки готові були вкладати свої кошти в підтримку водообміну і міграції риби, відтворивши прорву. Однак, Одеська ОВА, особливо її департамент екології, якій очолює відомий корупціонер Павел Буланович під кличкою «Паша-500″, не видали рибалкам дозвіл, банально вимагаючи хабар від них».

Прикриваючи свої власні інтереси, «чиновники-корупціонери «вищого ґатунку» пудрили мізки рибалкам, що у цьому начебто винен нацпарк». В цю аферу було втягнуто помічника і адвоката Муратова Оксюту.

«Було й таке, що Муратов планував взяти бюджетні кошти і «прокрутити» їх через УкрНЦЕМ за документ, який ВЖЕ був в наявності і виконаний працівниками нашого Парку – проект організації території НПП «Тузлівські лимани» (і ми це зробили безкоштовно!)», — заявляє Іван Русєв.

«Саме Муратов та Буланович сприяли малограмотному популісту, зятю Гриневецького (колишній голова Одеської облдержадміністрації, — ред.), якому потрібно було отримати повний контроль над Тузлівськими лиманами. Саме він розганяв маячню про «скажених шакалів». На зустрічах в громадах з рибалками пообіцяв, що він буде їм «продавати квоти на вилов». Для цього навіть продавив створення КП «Корал». А мисливцям обіцяв, що вони будуть полювати в нацпарку», — говорить Русєв.

За переконанням одеського еколога, «зараз, як ніколи, здорові сили країни, здорові сили нашої області повинні згуртуватися, щоб таким, як муратови, булановичі, не було місця в державних установах. Ніхто не повинен залишатися байдужим. Разом ми сила».

«Ті, хто дерибанив природні ресурси Тузлівських лиманів, місцеві і не тільки, барони і князьки, підтримувані новою місцевою районною та обласною владою, намагаються поставити нас «на місце», але ми наполегливо йдемо вперед. Ми витрачаємо свої знання, вміння, силу і робимо все, що від нас залежить, щоб разом з друзями нашого нацпарку, на маленькому клаптику нашої країни, в Національному природному парку «Тузлівські лимани» та навколо нього, взаємопов’язаний світ природи і людей став трішки краще. Ми це робимо не для себе — ми робимо заради майбутніх поколінь, задля самої біосфери!», — говорить Іван Русєв.

Одеса News готова в будь-який час і в будь-якому обсязі надати можливість чиновникам облдержадміністрації висловити свою думку щодо піднятих питань, щодо перспектив Національного природного парку «Тузлівські лимани», а також інших об’єктів природного заповідного фонду Одеської області. За всі 8 років існування нашого видання і критичних виступів з приводу екології на адресу обласних чиновників відповіді від них не було жодного разу.

Більше новин на нашому Telegram-каналі: https://t.me/joinchat/UtNeW3LzPmqqxBod

scroll to top