«Тузлівські лимани»-2023: війна та мир (випуск 40-й)

_2023-06-04_103025438-Cropped.png

Почався 466-й день широкомасштабного вторгнення Росії на українську землю. Національний природний парк «Тузлівські лимани», єдиний, що не був окупований на Азово-Чорноморському узбережжі України, продовжує свою природоохоронну роботу.

У цій війні дуже страждає дика природа. Але НПП «Тузлівські лимани» — місце, де дика природа ховає своїх нащадків.

Одеський еколог, доктор біологічних наук, професор Іван Русєв на своїй сторінці у Facebook звертає увагу на «дуже рідкісну чарівну трав’янисту рослину з родини макових, яка занесена до Червоної книги України» — мачок жовтий.

В НПП ця рослина почала активно квітнути у середині травня, — спостерігає науковець.- Вона росте в літоральній смузі (зона узбережжя морського дна, що осушується під час відпливу, — ред). берегами Чорного моря і лиманів.

«Раніше мачок жовтий був поширений і узбережжям Азовського моря. Але в нашому нацпарку росте лише на двох ділянках пересипу з повною відсутністю антропогенного навантаження, де він суворо охороняється. Ця рідкісна рослина дуже красива і на фоні неба в Українському Причорномор’ї створює справжню гамму кольорів нашої любимої України», — пише Іван Русєв.

Дослідник повідомляє про причини зміни чисельності рослини, серед яких низька схожість насіння, руйнування екотопів під час штучного зміцнення берегів, рекреаційне навантаження, збирання лікарської сировини.

Вчений вважає, що «задля ії збереження та відтворення доцільно створювати нові заповідні території у морських прибережних смугах, включно з унікальним пересипом лиману Сасик, Джантшейський.

Русєв закликає берегти дику природу, яка «своєю потужною і позитивною енергетикою всіляко допомагає українцям в боротьбі з орками».

Для довідки. Серед об’єктів природно-заповідного фонду окупованими залишаються Джарилгацький національний парк та Олешківські піски на Херсонщині, «Білобережжя Святослава» на Миколаївщині, Приазовський національний природний парк та Великий Луг в Запорізькій області, парк «Меотида» на Донеччині. Оцінити завдану шкоду українському довкіллю в абсолютних цифрах поки що неможливо, але загалом ця сума перевищує 2 трлн грн.

Фото: Іван Русєв/Facebook, Одесса News

Больше новостей на нашем Telegram-канале: https://t.me/joinchat/UtNeW3LzPmqqxBod.

scroll to top