«Тузлівські лимани»-2023: війна та мир (випуск 57-й) — починаються зйомки фільму

400946508_2363622940490451_456945980936336627_n-Cropped.jpg

В Україні почався проект «Велике Коло — Україна», в рамках якого до Національного природного парку «Тузлівські лимани» завітала знімальна команда, яка починає зйомку багатосерійного документального фільму про життя України, про українців під час війни, про життя дикої природи в країні, про вплив війни на людей і природу.

Про цю подію розповів у Facebook одеський еколог, доктор біологічних наук Іван Русєв.

За його словами, погодження на зйомку кінострічки надало оперативне стратегічне угрупування військ «Одеса» ВСУ.

Знімальну групу очолює відомий подорожувальник з Києва Артемій Сурін, який на своїй сторінці у Facebook пообіцяв проїхати «всі регіони України, які насправді живуть, кожен — в своїй реальності», та зняти «чесний відбиток цього історичного часу».

«Починаю цю подорож, щоб шукати відповідь на питання: «Що далі?». На це зараз точно не відповість хтось один, жоден політик чи «експерт». Але в масштабі всієї країни можна відчути обриси. Якщо в думках переважає «ВСЕ ПРОПАЛО» — то врешті решт оце і стане і реальністю. Якщо є світло у кінці тунелю — то я це також все відчую. Та передам у кадрах. Оце і буде своєрідною біг датою проекту на другий рік війни», — написав Артемій, додавши, що стартував «з місця фінішу кругосвітки — порта «Чорноморськ», який є однією з найсвіжіших ран краіни».

«Перший раз побачив рідне море за 3 роки. Теплинь сьогодні, сонце, шум прибою .. Ніби портал в іншу реальність. Але далі чекає вже інший південь, там, де вже жарко не від сонця..», — написав режисер.

Перший знімальний день в НПП Іван Русєв описує так: «Навколо нас була неймовірна краса Чорного моря, був сильний вітер і ми разом з командою Артемія обстежили важливі для дикої природи ділянки на піщаному пересипу. Ми розповіли і показали місця, де море викидало багато мертвих дельфінів під час активної фази війни у 2022 році у північно-західній частині моря і під час деокупації о.Зміїний».

За його словами, «звісно, поїхали й до місць скупчення рожевих фламінго на межі з заповідною зоною парку. Тих фламінго, малечу яких ми кільцювали у вересні. Незважаючи на вже прохолодні ночі, ці родзинки нашого національного парку ще тримаються на заповідних ділянках Тузлівських лиманів».

Знавець природи порахував, що «зараз чисельність дорослих і молодих фламінго в нашому нацпарку складає ще біля 1500 особин, яких вдалося порахувати завдяки 60-кратній підзорній трубі».

Знімальній групі вдалося зняти й «велику кількість качок галагазів і зграї білолобих гусей, червоноволої казарки, і багато інших видів птахів, які летять з далекої Півночі до Африки і використовують наши лимани як транзитний вокзал».

Фото: Іван Русєв/Facebook

Більше новин на нашому Telegram-каналі: https://t.me/+K3QIJDVwDQhmNDMy  

scroll to top