«Тузлівські лимани»-2023: війна та мир (випуск 57-й) — фламінго заполонили Одещину

398096764_2358490124337066_3273540998103266861_n-Cropped.jpg

Останніми днями  в Національному природному парку «Тузлівські лимани», як і в усьому Причорномор’ї нетипова тепла осінь. Вдень до +32, зранку +4. Неймовірний перепад температур.

У заповідній зоні Нацпарку зараз тримаються біля 1500 дорослих і біля 200 молодих рожевих фламінго.

Це, за висловом доктора біологічних наук, одеського еколога Івана Русєва, «неймовірні і неповторні зграї рожевих родзинок. Всі молоді фламінго, які народились у нас у нацпарку, вже піднялися на крило і мандрують по лиманах у заповідній зоні  разом з дорослими».

Нещодавно до зграї з малечами приєдналась інша зграя у 1114 птахів. Вдалося встановити, що декілька птахів прокільцьовані кільцями білого кольору (визначити їх походження не вдалось), а один птах був із синім кільцем, цей гість — італієць. Серед дорослих фламінго зараз є птахи з кольоровими кільцями з Італії, Іспанії, Туреччини, Франції.

Їжі всім фламінго вистачає, — стверджує одеський еколог.

За словами вченого, фламінго тримаються виключно у заповідній зоні групами, де безпечно, про це дбає Служба державної охорони Нацпарку.

Отримавши дозвіл військових на обстеження раніше забороненої у зв’яку з військовою ситуацією зони протяжністю  6 км піщаного пересипу, тепер працівники НПП можуть вільно виконувати свої службові обов’язки: вони обходять узбережжя лиманів на наявність браконьєрських знарядь лову, спостерігають вченим поглядом за життям біорізноманіття. 

31 жовтня у світі відзначили Міжнародний день Чорного моря, і НПП «Тузлівські лимани», маючи під охороною лише 882,79 га узбережжя Чорного моря, планує розширити акваторію охорони до 3000 кв. км. Іван Русєв «бажає всім бути непримиренними до будь-яких проявів знущання над нашим спільним та улюбленим Чорним морем і робити все, що залежить від кожного з нас, на благо його здорового життя».

Одесса News у попередньому, 56-му, щонедільному екологічному випуску про життя НПП «Тузлівські лимани» повідомляло про результати партрулювання узбережжя лиманів на території Парку.

Фото: Іван Русєв/Facebook

Більше новин на нашому Telegram-каналі: https://t.me/+K3QIJDVwDQhmNDMy  

scroll to top