«Тузлівські лимани»-2022: війна та мир (випуск 20-й)

323408939_546349707395506_6803623143721936693_n-Cropped.jpg

1 січня Національний природний парк «Тузлівські лимани» відзначає свій 13-й рік народження.

Саме 1 січня 2010 року Указом під номером 1 Президента України Віктора Ющенка був створений НПП «Тузлівські лимани».

Про це нагадав нашому читачеві Іван Русєв, доктор біологічних наук, професор, науковий журналіст.

«На величезній планеті Земля немає національного природного парку з датою народження 1 січня», — інформує Іван Русєв.

Сьогодні парк «Тузлівські лимани» — це 27865 гектарів земель державної власності на території Білгород-Дністровського району Одеської області, в басейні лиманів Тузлівської групи. 

Тут понад 40 видів рідкісних видів птахів, які входять як до української, так і до міжнародної Червоної книги, тут можна побачити майже 300 видів інших птахів, для деяких лимани є своєрідною «перевалочною станцією» на шляху до Азії та Африки, деякі гніздяться та зимують просто на лиманах.

У місцевих водоймах НПП живе близько 60 видів риб, 37 видами представлені ссавці.

Територія Національного природного парку «Тузлівські лимани» характеризується різноманітними заплавними ландшафтами, специфічною флорою та фауною.

Як повідомляє на своїй сторінці у Facebook Іван Русєв, «хочу сьогодні підкреслити, що за час мого перебування в цьому дивовижному за красою нацпарку «Тузлівські лимани» з надійною командою ми придбали величезне число друзів парку, ми придбали багатий досвід. Сьогодні нашому НПП «Тузлівські лимани», державній організації, яка день у день, навіть в нелегкі часи жорстокої війни, послідовно захищає унікальну природну спадщину Українського Причорномор’я в рамках державних законів і міжнародних зобов’язань країни, виповнюється 13 років!».

Це були нелегкі роки по становленню Національного природного заповідника, але минулий, 2022-й був найтяжчий. Парк сильно постраждав від ворожих обстрілів, на його території перебуває безліч уламків від ракет окупантів, а також залишається небезпека мінування, тобто спостерігається чіткий техногенний вплив на геологічне середовище природоохороної території нацпарку.

«На мілині лиманів та узбережжя Чорного моря завжди було багато птахів, завжди були гнізда рідкісних видів, завжди були мелодії дикої природи, завжди відпочивали тут люди. А зараз сумно і тільки багато вирв від ракет і мін, і тисячі тисяч уламків, що вбивають все живе навколо …», — повідомляв одеський еколог.

Негативно впливає на фауну парку військово-морська дільність країни-агресорки. З весни 2022 року на узбережжі Чорного моря у різних місцях з’являються мертві дельфіни, проте оцінити весь масштаб трагедії дуже складно, оскільки через військові дії екологи не можуть досліджувати все узбережжя Національного природного парку «Тузлівські лимани».

«У зв’язку з військовими діями масштаби загибелі зараз маловідомі, тому що неможливо обстежити ділянки узбережжя моря. А викинутого морем дельфіна швидко з’їдають хижаки, мартини і рештки тварини знову забирає море, або засипає піском… Рашисти перекрили судноплавство в Чорному морі та замінували частину його акваторії. Вони постійно стріляють потужними снарядами з надводних і підводних човнів. Варвари також використовують військові гідролокатори і це негативно впливає на тварин, або дельфіни потрапляють у зону опромінення навігаційних приладів судна рашистів, а це виводить з ладу орган слуху дельфінів, призводить їх до стресової ситуації або до загибелі», — повідомляє одеський вчений.

Але Іван Русєв, як і вся команда НПП, як зграя птахів, стоять на захисті природи і боротимуться за неї і за Україну до переможного кінця.

Одесса News щиросердно вітає всю команду Національного природного парку «Тузлівські лимани» з Днем нароження і сподівається на дальшу плідну співпрацю задля спільної мети — захисту української природи.

Фото: Іван Русєв/Facebook

Більше новин у нашому Telegram-каналі: https://t.me/joinchat/UtNeW3LzPmqqxBod

scroll to top