«Тузлівські лимани»-2022: війна та мир (випуск 9-й)

310436629_2095694480616633_4759769667548670464_n-Cropped.jpg

Вже 235 добу варвари нищать нашу землю. Божевільні мутанти і загарбники не вміють цінувати ані природу, ані культуру, ані вільних людей. Але, незважаючи на це, неймовірні пташки, які летять над Чорним морем і вздовж його узбережжя, які зупиняються, щоб заправитися «пальним» у Національному природному парку «Тузлівські лимани», щоб полетіти далі, надихають і своєю синергією допомагають українцям подолати варварів.

Відлетіли з Нацпарку неймовірно красиві і дивовижні птахи — чоботарі.

Як спостерігає доктор біологічних наук, одеський еколог Іван Русєв, «чоботарі почали з’являтися великими зграями в нацпарку ще з середини серпня. Їх можна було бачити на мілинах наших лиманів вздовж Чорного моря. Вони зараз мігрують і тікають від жорстокої війни і летять у далеку теплу Африку. Весь день з ранку до вечора птахи присвячують пошуку поживи, невтомно блукаючи мілководдям Тузлівських лиманів. Дзьоб чоботаря дуже оригінальний, що дає птахам змогу безпомилково намацати і схопити здобич».

Іван Русєв

В багате меню чоботарів входять всілякі багатощетинкові хробачки, рачки, водяні комахи, мотиль. Птаха ця перебуває під захистом Бернської та Бонської конвенцій, а також занесена до Червоної книги України.

Примітив в Нацпарку Іван Русєв ще одну цікаву пташку — нечастого гостя «Тузлівських лиманів» — огара. В Україні проживає лише невелика популяція на території біосферного заповідника Асканія-Нова, який зараз, на жаль, в тимчасовій окупації. Невеличка популяція тримається в Тарутинському степу.

«Іду я нещодавно на завдання по маршруту вздовж узбережжя Чорного моря і чую типовий голос птаха, який дуже рідко з’являється в НПП. Голос і звички цього птаха дуже нагадують гусака, тому легко запам’ятати, що він відноситься до гусеподібних птахів. Буддисти вважають цю незвичайну птицю священною. На їхню думку, вона приносить спокій і умиротворення. Огара ще називають червоною качкою через цегляно-червоний колір його оперення. Шия і голова цих птахів кілька світліше, ніж тулуб. Іноді зустрічаються особини з білою головою. Огар — птаха дуже криклива. Її крик різкий і неприємний, нагадує гусячий. Варто відзначити, що самки мають більш гучний голос, ніж самці. Територія гніздування охоплює побережжя Чорного моря, Грецію, Туреччину, Болгарію, Румунію, Індію та Китай. Наприкінці осені ці групи з’єднуються в зграю до 100 і більше особин. На території нашого нацпарку з середини серпня зареєстровано вже 170 огарів, яки ймовірно прилетіли з Асканії-Нова — з зони окупації і тримаються до теперішнього часу», — розповідає одеський еколог.

Звернув увагу Іван Русєв на те, що багато прибережних території наших тузловських лиманів сильно і часто протизаконно розорані. «І лише в окремих місцях є захисна смуга зі степових рослин, а в деяких місцях, на берегах лиманів Хаджідер та Карачаус, у нас зростає чудова дика груша», — інформує еколог.

«Зараз вона виглядає дуже урочисто, і листя її набувають бордово-червоних відтінків. Мало хто знає, що дика груша – це джерело величезної кількості вітамінів та інших органічних речовин, а крім цього – ще й лікарська рослина. З її плодів, гілок і листя готують вітамінні компоти, настої, настоянки та цілющі чаї», — нагадує Іван Русєв.

Її плоди, що зараз опадають, є ласощами для диких тварин у нацпарку.

Одесса News вдячна Івану Русєву за люб’язно надані фото.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram: https://t.me/joinchat/UtNeW3LzPmqqxBod  — будьте у курсі важливих подій.

scroll to top