«Тузлівські лимани»-2023: війна та мир (випуск 26-й)

329853443_1147585079278140_7478668803553150839_n-Cropped.jpg

Не дивлячись на лютий, Національний природний парк «Тузлівські лимани», що в Одеській області, живе активним життям. Тут і в цей час можна бачити багато цікавих явищ дикої природи.

Звернути увагу на ці явища в «Тузлівських лиманах» погодився доктор біологічних наук, одеський еколог Іван Русєв.

За його спостереженнями, на початку лютого в НПП «Тузлівські лимани» з’явилися чорні птахи у шлюбному вбранні — великі баклани.

«Протягом дня вони курсують зграями Тузлівськими лиманами і пролітають над кордоном «Тузлівської Амазонії». У нашому парку вони не гніздяться (гніздові їхні колонії завжди формуються в дельтах Дністра та Дунаю), зате тут, на великих акваторіях наших лиманів і на узбережжі моря, у них завжди гостинна їдальня. Чисельність їх у окремі роки біля нацпарку, особливо восени може сягати десяти тисяч особин. А зараз вони просто в мандрах пошуку смачної риби на великій акваторії і незабаром будуватимуть свої гнізда і формуватимуть колонії. Вони починають новий сезон гніздування під час війни», — ділиться своїми спостереженнями еколог.

Під час потужного нічного землетрусу у Туреччині на Чорному морі і на Тузлівських лиманах був зареєстрований потужний шторм. «І навіть в таки буремні часи життя у дикої природи на узбережжі Чорного моря триває. І ось, наприклад, відомо, що хірономіди – ті комарі дзвінці, або дергуни, які часто докучають людям біля водойм, мають величезне значення в Тузлівських лиманах, як найчисельніший природний корм для більшості видів риб та водно-болотних птахів. Багато хто, коли був у нас у нацпарку, знають цих масових комарів з довгими ніжками, які літають великими роями і товчуться у вечірньому повітрі в тихі літні вечори, іноді нагадуючи вихори чи смерчі», — пише на своїй сторінці у Facebook Іван Русєв.

Вн вважає, що для людей і тварин ці комарі абсолютно нешкідливі, не мають здатності кусати. Навпаки, вони мають позитивне значення, оскільки їхні личинки служать улюбленою «продовольчою базою» для риб та птахів.

«Для виявлення мотиля можна захопити з дна водоймища, де він водиться, трохи мулу і знайти їх у воді. Тоді ми побачимо перед собою яскравих рубіново-червоних черв’ячків – мотиля. Обстежуючи мілководдя наших лиманів після шаленого нічного шторму, ми виявляємо багато мотиля у скупченнях водоростей, які викидає лиманний шторм. І тут, у місцях зосередження мотиля, накопичується на годівлі дуже багато птахів, серед яких наймасовішими є качки, є також і кулики», — пише Русєв.

За його словами, зараз у поверхневому 5-сантиметровому шарі водоростей лише в 10-метровій прибережній зоні лиману Шагани на Кордоні «Тузлівська Амазонія» налічуються мільйони мотилів, хоча це число дуже динамічне і залежить від сили та напряму вітру. А по периметру всіх лиманів Тузлівських запаси мотиля можна оцінити в сотні мільйонів мотилів або, іншими словами, в десятки тонн, що суттєво підтримує популяції птахів і риб.

«Що цікаво, — свідчить знавець природи, — що мотиль виживає під морозами. Однак, розвиток у них триває і під льодом, протягом зими вони встигають закінчити свій розвиток і ранньою весною перетворюються на лялечку та імаго».

Зараз, після нещодавніх потужних штормів, на узбережжі і на милинах лиманів можна бачити тонни мушлей двостулкового молюска — Абри сегментум. Вона є звичайним і часто поширеним видом у Тузлівських лиманах, відіграючи домінуючу роль як у чисельності, так і в біомасі у фауні цих середовищ існування.

«Абра є важливою їжею для різноманітних видів птахів, особливо зараз в зимовий період року», — оповідає еколог.

Одеса News у попередньому, 25-у випуску «Тузлівські лимани»-2023: війна та мир» звернула увагу на судові процеси, в яких беруть учать працівники Національного природного парку, відстоюючи правду у боротьбі з браконьєрами та «дахувальниками» їхнього злочинного бізнесу.

Фото: Одесса News, Іван Русєв/Facebook

Більше новин на нашому Telegram-каналі: https://t.me/joinchat/UtNeW3LzPmqqxBod

scroll to top