«Тузлівські лимани»-2023: війна та мир (випуск 58-й) — в Нацпарку своя бавовна

261052738_1858010434385040_2562557699130898318_n-Cropped-1.jpg

За крок до зими в Національному природному парку «Тузлівські лимани» розквітли неймовірно красиві осінні квіти — айстри плавневі або, як їх ще називають, айстри солончакові, схожі на бавовну.

Зараз ці квіти є окрасою ландшафтів Тузлівських лиманів. Квітка поширена солончаковими та солонцюватими луками та приморськими узбережжями НПП. В останній місяць осені на рослині є ще й квіточки, — свідчить одеський еколог, доктор біологічних наук Іван Русєв.

Дослідник природи стверджує, що айстра солончакова з другої половини липня до початку жовтня дає ароматний світлий мед.

«Медопродуктивність айстри солончакової може сягати до 100 кг меду з гектара. Айстра добре відвідується дикими бджолами для збирання пилку та нектару, навіть зараз. Особливо айстра цінна як осінній медонос», — пише на своїй сторініці у Facebook Іван Русєв.

«Дворічна трав’яниста рослина з гіллястим, тільки у верхній частині порожнім стеблом, до 70 см заввишки. У народній медицині ця рослина використовується для лікування туберкульозу легень, захворювань шлунково-кишкового тракту, кашлів різного походження, неврастенії. Зовнішньо – при лікуванні очних та шкірних захворювань», — деталізує дослідник природи.

Дивлячись на цю диво-квітку, еколог висловлює думку, що «як би зараз не було сумно, незважаючи на жахливі наслідки від рашистів для людей і для дельфінів, для дикої природи, все таки вона відновиться, а неймовірна синергія степових рослинних хвиль, разом з птахами, рослинами, водами, світанками, мурахами — всі, на всіх фронтах, своєю потужною і позитивною енергетикою, всіляко допомагають українцям у боротьбі з орками, і всі ми мріємо про перемогу над ворогом».

Одесса News у своєму попередньому, 57-му, екологічному випуску публікацій про Тузлівські лимани писала про зйомки багатосерійного документального фільму в рамках всеукраїнського проєкту «Велике Коло — Україна», які розпочалися в цьому Національному природному парку, про життя дикої природи в країні, вплив війни на людей і природу.

Фото и видео: Іван Русєв/Facebook

Більше новин на нашому Telegram-каналі: https://t.me/+K3QIJDVwDQhmNDMy  

scroll to top