«Тузлівські лимани»-2022: війна та мир (випуск 16-й)

316301551_2129668147219266_4141245903667359637_n-Cropped.jpg

Ось такий неймовірний захід сонця над Чорним морем, над Тузлівськими лиманами, де відпочивають гуси та інші миролюбиві птахи в Національному природному парку «Тузлівські лимани».

Такі неймовірні заходи сонця надихають, дають силу і віру в нас, українців, в країну вільних людей, які 24 години на добу виборюють цивілізаційні цінності і нищать ворога на кожному квадратному метрі священної української землі. Птахи, рослини, дельфіни, води, світанки та заходи сонця — всі допомагають українцям в боротьбі з орками, — такими своїми відчуттями ділиться одеський еколог, доктор біологічних наук Іван Русєв.

Тут, в Національному парку другий фронт — екоцид і масова загибель диких гусей від агроотрути.

У попередньому випуску щонедільного репортажу «Тузлівські лимани-2022: війна та мир» йшлося про те, що кілька тижнів в різних кутках Південного Причорномор’я України знаходять загиблих птахів та ссавців. А в НПП «Тузлівські лимани» кілька днів масово гинуть птахи, злітаючись на водопій і ночівлю з агрополів в заплаву річки Хаджидер.

«При розтині видно, що кров у птахів не звертається після крововиливів при отруєнні. Всі кровоносні судини в тілі розриваються, все залито кров’ю. Роозтин зроблено в Інституті зоології НАН України. Масивні крововиливи у порожнину тіла. Кров незгорнута. Ще живі гуси харкають кров’ю і помирають на очах. Така ж клінічна картина спостерігалася в сірих журавлів та огарів — у асканійських птахів пару років тому, коли загинуло більш 2000 птахів (тільки знайдених)», — з болем описує смерть тварин від агроотрути еколог.

Іван Русєв пише, що «зараз нам, адміністрації нацпарку, вдалося довести надзвичайність питання загибелі диких птахів до правоохоронних органів, і спецекологічна прокуратура, за заявою адміністрації нацпарку, відкрила кримінальне провадження. В рамках провадження 2 грудня на територію нацпарку в’їжджала слідча група. Фахівці цілий день обстежували тільки одну ділянку нацпарку — заплави річки Хаджидер. Багато гусей літає поруч у передсмертному стані, багато розідрано хижаками. Ті, що змогли сховатися в очереті, – їх тіла були цілими».

Еколог інфоормує, що було відібрано для дослідження в рамках провадження 28 гусей білолобих, мартина жовтоногого та два луня – болотяного та польового — для лабораторних досліджень.

«Що прикро: ці гуси летіли до нас на зимівлю з далекої Тундри, щоб загинути на полях Українського Причорномор’я. І виходить, що коли війна в країні триває від віроломного нападу орків, в той же час йде війна проти дикої природи, справжній екоцид від «своїх».

Слідчим, впевнений Іван Русів, «у рамках провадження потрібно негайно знайти фермерів, хто наймав людей для розкидання отрути, знайти поля і оперативно робити все, щоб загибель не наростала. Потрібно зупинити цей жахливий процес і приклади дикунства фермерів, котрі заради прибутку вбивають все навколо себе. Потрібно притягнути до відповідальності винних».

Описує відомий еколог й іншу біду, що надійшла до НПП після сильного шторму на Чорному морі.

«Такі шторми бувають не так часто. Сильні хвилі кардинально змінили берегову зону піщаного пересипу у Національному природному парку «Тузлівські лимани». У деяких місцях зникли широкі пляжі, а на окремих ділянках сформувалися нові ділянки пляжної зони. Зазвичай, останніми роками, у таку пору під час штормів, море збирає і викидує на пересип чимало сміття. А зараз його, на радість, не багато. Але найяскравим виявом шторму було те, що по всій береговій зоні моря у межах нацпарку воно викинуло мільйони медуз – корнеротів», — пише Іван Русєв.

Вчений інформує, що, «як правило, медузи не залучені до харчових ланцюгів природних екосистем моря і, їх, за винятком аматорського поїдання шакалами чи сірими воронами, ніхто не їсть, як кормовий об’єкт. Але хвильові процеси моря скоро їх перетворять на «біологічний пил», який і буде залучений у харчовий ланцюг морських та лиманних екосистем.

Одеський еколог не втрачає надії, що «незважаючи на жахливі наслідки від рашистів для людей і дикої природи, незважаючи на екоцид проти дикої природи, вона відновиться, а неймовірна енергія степових рослинних хвиль, разом з дельфінами, багаточисельними іншими птахами наших лиманів і усього Азово-Чорноморського регіону, рослинами, водами, світанками — всі, на всіх фронтах, своєю потужною і позитивною енергетикою, всіляко допомагатимуть українцям в боротьбі з орками, і всі мріємо про перемогу над ворогом».

Життя продовжується!

Фото: Іван Русєв/Facebook

Більше новин у нашому Telegram-каналі: https://t.me/joinchat/UtNeW3LzPmqqxBod

scroll to top