«Тузлівські лимани»-2022: війна та мир (випуск 15-й)

316420053_2126556987530382_2658368729111360544_n-Cropped.jpg

На фоні неймовірно тяжкої і варварської війни не забуваймо, що обов’язково настане мирний час, і поруч з нами, в гармонії з нами обов’язково повинні жити птахи, рослини, дельфіни та інші істоти планети.

Як пише на своїй сторінці у Facebook одеський еколог, доктор біологічних наук Іван Русєв, «зараз неймовірна синергія зграй риб, армії птахів, разом з рослинами, водами, світанками — всі, на всіх фронтах своєю потужною і позитивною енергетикою допомагають українцям в боротьбі з орками».

Але Національному природному парку «Тузлівські лимани» не бракує й внутрішніх ворогів, які, використовуючи пестициди, нищать тваринний світ Парку.

«Ось вже декілька тижнів в різних кутках Південного Причорномор’я України знаходять загиблих птахів та ссавців на агрополях. Весною я писав про масову загибель в Українській Бессарабії граків, голубів, припутнів, вовків. Тоді на надіслані нами для досліджень зразки ветеринарна служба написала, що це був вплив хлорорганічних пестицидів. Але така загибель тварин тоді не була уроком для аграріїв», — пише Іван Русєв.

Восени ситуація не покращилась, навіть, навпаки: «Зараз, у воєнну осінь, вони знову влаштували справжній екоцид для диких тварин — масове знищення рослинного або тваринного світу. За даними ветеринарної служби, діагноз вже іншій — асфіксія (патологічний процес, синдром із гострим перебігом, що виникає через недостатність кисню в крові та тканинах, коли в організмі накопичується вуглекислий газ), яка настала внаслідок гострої гіперемії легень. Важливо уявити, що у різних тварин є схожі симптоми — крововилив з рота, вушей та асфіксія».

«Ці симптоми з’являються часто при використанні фосфіду цинку, застосування якого категорично заборонено в нашій країні, але ще, на жаль, зараз відкрито продається на ринках і в спеціалізованих магазинах під виглядом препаратів проти гризунів. Завуальовано речовину гучними назвами: «Супер Кобра», «Крисін», «Роденфос» та іншими. Продавець, по суті, реалізує товар не задекларований, оскільки при огляді пакетика з фосфідом на упаковці ніяких умовних знаків або маркування не виявлено. І виходить, що коли війна в країні триває від віроломного нападу орків, в той же час йде війна проти дикої природи — справжній екоцид від «своїх».

Одеський вчений не вперше закликає «всі тут існуючі мисливські товариства, поліцію не стояти осторонь, а терміново розслідувати і притягувати винних до відповідальності».

А тим часом триває, за словами Івана Русєва, неймовірна міграція птахів через піщаний пересип і водно-болотні угіддя міжнародного значення. «Зараз піщаний пересип Тузлівських лиманів і узбережжя моря – це 44 км дикої природи, де майже немає людей, де вже зараз немає вибухів і тваринам безпечно. Починаючи з серпня, через НПП «Тузловські лимани» йде активна міграція качок, куликів, гусей, мартинів та інших. Десятки тисяч цих птахів використовують мілководдя лиманів як транзитний вокзал для відпочинку і як їдальню. Кожен день ситуація змінюється в залежності від вітру й температури води. Від наявності та доступності корму можна одночасно спостерігати за десятками різних видів. Найбільш масовими зараз на наших Тузлівських лиманах є крижні, малі чирянки, нерозні, шилохвости, свищі, білолобі гуси.

Життя продовжується!

У попередньому, 14-му, щонедільному репортажі з НПП «Тузлівські лимани» Одесса News розповідала про рослини, що розквітли в НПП «Тузлівські лимани» у листопаді.

Фото: Іван Русєв/Facebook

Більше новин у нашому Telegram-каналі: https://t.me/joinchat/UtNeW3LzPmqqxBod

scroll to top