«Тузлівські лимани»-2022: війна та мир (випуск 13-й)

314428317_2112883382231076_5186016375679013065_n-Cropped.jpg

Традиційний недільний репортаж про життя у Національному природному парку «Тузлівські лимани» публікується в 263-й день героїчного протистояння українського народу російському військовому вторгненню.

Як зазначив одеський еколог, доктор біологічних наук Іван Русєв, всі ці дні варвари нищать нашу землю, не цінуючи ні природу, ні культуру, ні вільних людей.

«І тому кожний неймовірний захід сонця, як і кожний ранок в нашій країні, віддаляє нас від мутантів і прискорює нашу перемогу над орками. А неймовірний захід сонця над Чорним морем, над Тузлівськими лиманами, де мешкають тисячи і сотні тисяч живих істот, де відпочивають миролюбиві птахи в Національному природному парку «Тузлівські лимани», надихає, дає силу і віру в нас, українців — в країну вільних людей, які 24 години на добу виборюють цивілізаційні цінності і нищать ворога на кожному квадратному метрі священної української землі», — пише Іван Русєв на своїй сторінці в Facebook.

«Птахи, рослини, дельфіни, води, світанки та заходи сонця — всі допомагають українцям в боротьбі з орками», — впевнений одеський еколог.

За тиждень, що минув з часу нашого останнього репортажу, над НПП «Тузлівські лимани» , над узбережжям Чорного моря і прилеглими територіями ще продовжувалась міграція птахів.

Вдень через Парк ще летять сірі журавлі, вночі безперервно з тундри летять зграї червонозобих козарок та білолобих гусей. «А після заходу сонця тисячі шпаків, граків і галок готуються до ночівлі в заростях очеретів на території НПП «Тузлівські лимани». Пташиний гомін із очеретів не вщухає до ранку. А рано-вранці вони знову розлітаються територією в пошуках харчування», — ділиться своїми спостереженнями науковець.

Облаштовують своє життя птахи, які прилетіли з далекої тундри — сивки звичайні. «В Україні звичайні сивки — перелітні птахи, які з’являються тут двічі на рік — весною і восени. Окремі особини в теплі зими зимують іноді на Тузлівських лиманах. Гніздиться в тундрі, лісотундрі, на вересових пустищах, мохових болотах. Осінній переліт сивок у воєнний час цього року почався рано. В Тузлівських лиманах перші перелітні сивки з’явилися ще на початку серпня, але справжній переліт почався у кінці вересня на початку жовтня. В місцях перельоту живиться різними комахами, наземними і морськими молюсками, черв’яками, ракоподібними, іноді насінням лиманних трав», — пише Іван Русєв.

Днями До Нацпарку прилетів малий лебідь, або тундровий лебідь (Cygnus bewickii). «Дуже рідкісний для України вид птахів та занесений до Червоної книги України. Характерний вид тундри Євразії і гніздиться у ній з півночі Фенноскандії до дельти Колими в Росії, і навіть на західних островах Льодовитого океану», — інформує еколог.

Але зимує тундровий лебідь в Українському Причорномор’ї. Нині до Парку вже прилетіло кілька десятків птахів з далекої тундри, а назад буде повертатись на початку березня, але лише у травні, наприкінці полярної зими, одним із перших він прилетить до тундри.

«Гніздовий біотоп малого лебедя — заболочені і трав’янисті низини тундри, що переміщаються з численними відкритими різних розмірів озерами, старицями і протоками. На гніздування лебеді прилітають уже сформованими парами. У нашому нацпарку, окрім Тундрового рідкісного лебедя, прилетів зараз ще й лебідь кликун», — зауважує Іван Русєв.

«Неймовірні краєвиди та квіти «Тузлівських лиманів» надихають і своєю синергією допомагають українцям подолати варварів», — вважає еколог.

Які в листопаді квіти?, — спитаєте ви. Іван Русєв в наступному нашому репортажі розповість про неймовірно красиві осінні квіти — айстри плавневі або айстри солончакові.

Фото: Іван Русєв/Facebook

Більше новин у нашом Telegram-каналі: https://t.me/joinchat/UtNeW3LzPmqqxBod

scroll to top