«Тузлівські лимани»-2023: війна та мир (випуск 55-й) — особлива думка чиновників

393879892_2349964111856334_3550729569969737237_n.jpg

Національний природний парк«Тузлівські лимани» зустрів 606-й воєнний світанок. Зараз тут — осіння тиша, що переривається час від часу голосами пташок, які відлітають в теплі краї або прилітають гніздуватись на зиму.

На жаль, така тиша не всюди у нашій країні: від початку повномасштабного вторгнення Росія вчинила 2500 екологічних злочинів. Цю цифру навела перша віце-прем’єр-міністерка — міністерка економіки України Юлія Свириденко під час конференції United for Justis. United for Nature. Щодня ворог винищує наші ліси, наші великі природні ресурси, поля і озера. Від ракет, бомб і снарядів потерпає дика природа, — сказала вона.

«Степів залишилося не більше 3-4 відсотків. І значна частина цих ділянок наразі постраждала від обстрілів тощо», — зазначив на цій же ж конференції директор інституту зоології імені І. І. Шмальгаузена НАНУ Віталій Харченко.

Підтримувати мирне життя дикої природи, вести природоосвітню діяльність серед населення, боротись з порушниками закону — браконьєрами — такі цілі ставлять перед собою невтомні працівники НПП, яким доводиться працювати деколи в складних, навіть екстремальних ситуаціях.

Щойно перемогою керівництва НПП «Тузлівські лимани» завершилась боротьба з головою Білгород-Дністровської райради Григорієм Мельниченком, як розгорілись конфлікти з очільником Лиманської громади Василем Резніченком.

Василь Резніченко

Він вважає діяльність керівництва НПП «Тузлівські лимани», зокрема в.о. директора Ірини Вихристюк та її заступника — доктора біологічних наук, відомого далеко поза межами Одещини Івана Русєва — незаконною і, навіть, злочинною.

«Дії цих горе-екологів довели наші цілющі лимани до кричущих наслідків: повний занепад, природа вимирає, лимани обміліли, зникла риба, яку ще донедавна забороняли виловлювати великі «діячі» з Нацпарку. Про відношення до керівництва громад я взагалі мовчу, бо це нескінченний потік ганьби з їхнього боку», — пише Резніченко на своїй сторінці у Facebook.

Ірина Вихристюк

Резніченко вкрай обурений тим, що керівники НПП проводять послідовну роботу зі збільшення території НПП, захищають від варварського ставлення місцевих мешканців до природних багатств краю — від вирубки лісів, недозволеного полювання на диких тварин, птахів.

«Курортні території, які має намір відібрати парк на свою користь, є одним з основних джерел наповнення бюджету громади. Та це їх не зупиняє: вони не рахуються з будь-чиїми інтересами, хочуть захопити і пляжі, і акваторію Чорного моря», — така «державницька» позиція голови Лиманської громади.

Невтямки Резніченку, що Русєв з Вихристюк не до своєї приватної власності хочуть приєднати землі, а впевненість, що місцеві браконьєри понищать ці території. І цю боротьбу за території не тільки керівники Парку, але й всі його працівники вели не лише у мирний час, а й продовжують нині.

Це ще більше розлючує лиманського чиновника.

«Незважаючи ні на що, — пише Резніченко, — керівництво парку продовжує й зараз, під час повномасштабної війни росії проти України, вести постійну боротьбу з жителями громад, які межують з НПП «Тузлівські Лимани».

Чогось бракує Резніченку, аби здогадатись, чому він програє один за другим суди Національному парку — держава стоїть на боці Вихристюк та Русєва, тому що вони діють у державницьких інтересах.

«Лиманська громада не один рік знаходиться в судах, намагаючись захистити своїх громадян та землі громади від протиправних дій Вихристюк та Русєва. Ми неодноразово зверталися до Кабінету Міністрів України, до Офісу Президента, Верховної Ради України, Одеської обласної адміністрації, до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів з підписами жителів нашої громади та проханням допомогти нам зберегти нашу територію та захиститись від скандального керівництва НПП Вихристюк та Русєва. На жаль, звернення людей не були почуті, ми програли суди, а це означає, що «незамінне» керівництво парку продовжує розширювати свої володіння за рахунок земель людей та громад, тероризувати населення та губити природу нашого мальовничого бессарабського краю», — ось таке бачення ситуації пана Резніченка.

Коментуючи написане Резніченком, Іван Русєв написав: «Вже пару тижнів в інтернеті з’являється різна інформація навколо нацпарку деяких місцевих мешканців, голови Лиманської громади В.Резніченка та інш.- справжніх невігласів, які нездатні і не мають бажання аналізувати елементарну інформацію, а лише генерують негатив проти держави, проти державної установи і продукують брудні дописи. І волають невігласи, що природа вмирає, зникло багато птахів, немає води, немає риби, немає лікувального мулу, гинуть екосистеми і винна начебто в цьому адміністрація нашого нацпарку, винні у всьому Вихристюк та Русєв».

«Але спеціально для тих йолопів і невігласів, хто волає, хочу зазначити, що люди з давнини не завжди вловлювали взаємозв’язок процесів і явищ, які відбуваються біля них або прямо поруч з ними. Адже під впливом змін у біосфері протягом століть та тисячоліть змінювалися ландшафти, одні етноси змінювали інших, війни та пандемії стирали з лиця землі цілі міста та провінції. А з настанням технічної революції і особливо під безглуздістю жадібних людей, які прагнули сколотити швидше капітал, біосфера ось уже понад сто років стрімко змінюється. Це особливо помітно і в Українській Бессарабії, де за біля 100 років зникло кілька сотень малих річок та річечок, а також великі площі унікальних степів. І звісно це вплинуло і на життя Тузлівських лиманів, яким зараз спекулюють невігласи і політикани. На жаль, наші органи, та й взагалі природа людини і дійсна тривалість її життя, такі, що, в величезній більшості випадків, ми не помічаємо самих процесів, а дивуємося лише результатам, приписуючи їх будь-кому, а в нашому випадку, невігласи звісно адресують їх адміністрації Парку, яка постійно бореться з беззаконням у природокористуванні ресурсами Тузлівських лиманів та жадібністю окремих фермерів, рибопромислових магнатів, голів сільських і районної рад, «крутих» браконьєрів, які часто діють під прикриттям поліції чи прикордонників».

Іван Русєв

Добре б було, щоб пан Резніченко, використовуючи всю надану йому народом владу, всіляко сприяв керівництву Національного парку у цій боротьбі.

Фото: Іван Русєв, Василь Резніченко/Facebook

Більше новин на нашому Telegram-каналі: https://t.me/+K3QIJDVwDQhmNDMy  

scroll to top