Одеська кіносценаристка Ксенія Заставська здобула приголомшливого успіху в Римі

325511930_709755950764961_7635596401986164664_n-Cropped.jpg

Кіносценарій “Steph” («Стефа») талановитої одеської письменниці Kсенії Заставської (Оксани Присяжнюк) визнано найкращим сценарієм року на кінофестивалі PRISMA FILM AWARDS у Римі (Італія).

Це десята перемога сценарію «Стефа» і 26 нагорода за цей сценарій Ксенії Заставської на міжнародному рівні.

Одесса News, звичайно, не могла пройти повз уваги такої непересічної культурної події не лише для Одеси, але й всієї України, тому наш кореспондент знову в гостях у талановитої письменниці.

-Пані Оксано, прийміть вітання нашої редакції та читачів нашого видання, котрі слідкують за подіями у Вашому житті і радіють Вашим перемогам.

Вельми вдячна.

-Розкажіть, будь ласка, для початку про сам фестиваль, який так високо оцінив Ваш талант кіносценаристки.

Про фестиваль… Премію Rome Prisma Film Awards було засновано італійцем Стефано Перлеттою. У перший рік її проведення, організованої Cinema Azzurro Scipioni, головою журі став Сільвано Агості, легендарний італійський режисер, який працював разом із найбільшими італійськими професіоналами. Фільми-переможці цього фестивалю пройшли весь шлях до фестивалів рівню-А. Це такі як короткометражний фільм «Серпневе небо» Жасмін Тенуччі, володар спеціальної згадки на Каннському кінофестивалі 2021 року, «Цензор снів» Лео Берна та Рафаеля Родрігеса, який увійшов до шорт-листу «Оскар» 2022 року, «Ілай» Нейта Мілтона з офіційного відбору кінофестивалю «Санденс», «Поцілунок землі», документальний фільм Netflix з Вуді Харрельсоном, Патрицією Аркетт і Джейсоном Мразом у головних ролях та багато інших.

З 2020 року художним керівником став Марчелло Ді Троккіо, який створив серію популярних онлайн-показів на Twitch під час пандемії. У 2021 році фестиваль повернувся наживо до Cinema Farnese, одного з найстаріших і найпрестижніших кінотеатрів Риму.

На цьому фестивалі раз на місяць відбирають переможців у різних категоріях, серед яких: «найкращий сценарій місяця». Участь беруть митці зі всього світу. Потім, за правилами, відбирають серед дванадцяти переможців місяців шість номінантів. Ці номінанти змагаються за те, щоби стати переможцями року.

Я взяла участь у січні цього року і виграла доволі несподівано для себе, причому у відомих італійських кінематографістів.

-Ваш сценарій потрапив у число номінантів?

Так. Було шість номінантів із Канади, США та Італії. Я подивилася список і зрозуміла, що конкуренти мене відомі і виграти в них буде складно. А дізналася, що потрапила до списку номінантів з листа директора фестивалю 2 серпня. Разом з листом я отримала запрошення на церемонію нагородження переможців. Якщо чесно, довго міркувала, чи їхати, бо ще рік тому прийняла для себе рішення не відвідувати кінофестивалі до перемоги у війні.

-Дивно. Чому саме?

Вважаю, що під час війни відвідувати червоні доріжки і розважальні заходи в той момент, коли українські захисники боронять нашу землю, є неприпустимим. Я відмовилася від трьох запрошень до США, хоча там не була номінантом на перемогу, а отримувала запрошення, як фіналіст. Вперше отримала запрошення, як номінант, саме в Римі. Навіть вагалася деякий час, бо розумію, що такого шансу може більше не бути, тому що всі конкурси для двох моїх сценаріїв («Стефа» і «Актриса») закінчено. Але все ж вирішила, що не поїду. Це моє рішення, нікому його не навʼязую. Можливо, треба їздити, представляти країну, розповідати правду. Але я розповідаю правду у сценарії. Цей сценарій прочитали в усьому світі: в США, Канаді, Австралії, Японії і у багатьох країнах Європи. А гроші, які б я витратила на готель під час проживання у Римі, я краще перерахую для поранених та на потреби ЗСУ.

-Коли ви прийняли рішення не їхати, то попросили інших людей отримати нагороду замість себе? Це можна за правилами?

Не зовсім так. По-перше, я спитала, чи може хтось бути присутнім замість мене. Як я розумію, мені пішли на поступки у звʼязку із війною, і дозволили. По-друге, я не була впевнена, що отримаю нагороду. Але почала шукати людину, яка зможе прийти замість мене, бо номінанти мали бути присутніми у залі. Я звернулася до багатьох друзів, які могли мати знайомих у Римі, тому що на той час я таких не знала. Відгукнулися всі, до кого я зверталася. Хочу ще раз подякувати моїм друзям. На протязі одного дня я мала контакти багатьох італійців, які бажали допомогти мені. Я безмежно вдячна всім!

Хто ж таки отримав Вашу нагороду?

Я вирішила, що замість мене на церемонію нагородження має піти українська актриса Олена Козініна, яка багато років мешкає в Італії. Ми поспілкувалися телефоном з нею та її мамою Галиною Гурською (скрипалькою). Зʼясувалося, що це чудові люди, які мають патріотичні погляди. З ними була на фестивалі й італійська актриса Патріція Лоретті, яка вирішила теж підтримати Україну. Мені була дуже приємна така увага. Про всяк випадок, я написала текст від себе. Виявилося, що недарма. Олена отримала мою нагороду і прочитала італійською моє звернення. Сподіваюся, що воно справило враження. В ньому я вкотре наголосила на важливості розуміння того, що коїться в Україні, важливості підтримати нашу країну.

Ви зазначили, що більш не плануєте подавати цей сценарій на конкурси. Що далі? Вже є компанія, яка має знімати фільм?

Так, є. Я довго обирала компанію, з якою хочу працювати. Пропозицій було багато, бо багато було перемог на фестивалях різного рівня. Після двох невдалих співпраць над фільмами за моїми сценаріями з людьми, імена яких не хочу називати, я дуже прискіпливо вибирала не тільки продюсера, а й режисера. Зараз в нас є команда однодумців, яким я довіряю. Я впевнена, що ці люди не зрадять мене, не образять. Вони чесні і порядні, а крім того — справжні професіонали і дуже талановиті. Але в той самий час, я розумію, що зняти кіно в країні, де йде війна, вкрай важко. Якщо так станеться, що це буде неможливо, я напишу роман.

Ксенія Заставська на книжковому фестивалі у Литві

Як повідомляла Одесса News, завершено зйомки фільму «БожеВільні» за сценарієм Ксенії Заставської на тему каральної психіатрії у СРСР, який вийде на широкий екран наступного року. Інший фільм за її сценарієм — «Щедрик» — з успіхом демонструється у кінозалах України, Європи, а в липні цього року — в Японії.

Фото: Ксенія Заставська/Facebook

Більше новин на нашому Telegram-каналі: https://t.me/+K3QIJDVwDQhmNDMy

scroll to top