«Тузлівські лимани»-2023: війна та мир (випуск 36-й)

343169411_1021166848852788_3023517585079113363_n-Cropped.jpg

Національний природний парк «Тузлівські лимани», що в Одеській області, живе своїм, тиловим життям, попри війну, попри всі екологічні негаразди.

За якусь пару сотень кілометрів від НПП, ворог задля облаштування «ліній оборони» нищить Олешківський ліс на Херсонщині. Про це у Facebook написав депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань. За його словами, везуть дерева в мелітопольському напрямку. Виключна більшість наявних на Херсонщині лісових масивів, і зокрема хвойних, є рукотворними, висадженими для закріплення пісків.

Депутат нагадав, що у травні 2022 року на тимчасово загарбаній росіянами території Херсонщини горіли ліси, під загрозою лишалися населені пункти, проте російські окупанти не дозволяли гасити вогонь.

«Тузлівські лимани» воюють з внутрішніми ворогами — чиновниками, браконьєрами, яких у керівництва й дикої природи парку чимало.

«Є ще в середині нашої держави невігласи при владі, які косять під йолопів і роблять вигляд, що вони дуже піклуються за місцевих людей, за природу», — пише на своїй сторінці в Facebook доктор біологічних наук, професор Іван Русєв.

Знаний далеко за межами Одеської області еколог з біллю в серці описує дії керівника Лиманської громади, що межує з НПП, Василя Резніченка.

«Є такий собі нарцис Резніченко В. — очільник Лиманської громади, який написав погрожуючий допис на ФБ для нацпарку та державних органів влади. Він так мріяв про те, щоб стати депутатом ВР і підкуплював місцевих мешканців, але «не взяли», він так мріяв і намагався вкрасти державні землі водного фонду, які входять в межі НПП «Тузлівські лимани» шляхом переведення в комунальні землі, а потім просто розпродати піщаний пересип на курорті Расейка для створення гидотних будочок і будиночків на піску, але завдяки наполегливості адвокатів і фахівців нацпарку в суді спрацювало Верховенство права і йому знову «не пощастило», — пише Русєв.

Василь Резніченко

Еколог описує всі злочинні дії цього чиновника, серед яких — відсипання водно-болотних угідь міжнародного значення в лимані Малий Сасик в Нацпарку з метою подальшого розпродажу ділянок зруйнованої природи, лобіювання проєктів задля перетворення унікальних територій Нацпарку на свого роду «шанхай» під інтригуючою назвою «Дунайя», зокрема, піщаного пересипу на курорті Катранка.

«Знаючи цього невігласа давно, та при підтримці іншого невігласа — Мельніченка Г., який очолює Білгород-Дністровську райраду, можна собі уявити, як такі нахабні апетити рано чи пізно б зруйнували унікальні рекреаційні ресурси Національного природного парку і прилеглих територій, які є справжнім надбанням українського народу і важливими цінними міжнародними територіями для збереження біорізноманіття і для сталого розвитку місцевих громад».

Керівники Нацпарку — Ірина Вихристюк, Іван Русєв — своїм невпинним протистоянням чиновницькому «бєспрєделу» викликають неаби який спротив чиновництва, яке прагне використати всю силу бюрократичного апарату на намагання екологів захистити природу «Тузлівських лиманів».

«Нацпарк, як установа, де працюють фахово, несе для місцевих голів територіальних громад своєрідні загрози їхньому комфортному життю вимогами щодо неухильного дотримання санітарно-екологічних вимог, першочергово на території рекреаційних зон, де відсутнє централізоване водозабезпечення, водовідведення, абсолютно не дотримуються вимог з питань управління відходами, вимог закону про жорстоке поводження з тваринами, інші. Парк системно працює і виконує поставлені завдання щодо збереження, відтворення та раціонального використання природних ресурсів. Парк спільно з прокуратурою має судові позови, в результаті яких повертаємо незаконно передані в довгостровкову оренду/користування землі природно-заповідного фонду. Парк працює на розширення території, розвитку цивілізованих форм надання рекреаційних послуг. Звичайно, така робота дуже не подобається очільникам місцевих громад, які мають власні (приватні інтереси) з питань контролю та використання природних ресурсів», — зазначає Іван Русєв.

Теперішнє керівництво НПП вже 7 років щоденно бореться з масштабним браконьєрством та невіглаством місцевої влади навколо парку, яка перетворила навколишні родючі землі в сміттєзвалища, яка зазіхає на нецільове використання та руйнування державних природних ресурсів.

«І ось настав час, коли завдяки професійності, наполегливості і патріотичності юристів, адвокатів, вчених і фахівців нацпарку, Українського товариства охорони природи, Інституту зоології Академії наук України за підтримки Європейського союзу охорони узбережжя було сформульовано і підготовлене наукове обґрунтування розширення територій національного парку для збереження зникаючих видів біорізноманіття морських та лиманних екосистем, особливо для збереження постраждалих від війни рашистів чорноморських китоподібних, і створення реабілітаційного центру для дельфінів. Але невігласам це не подобається, тому що це не «вписується» в особисті плани по дерібану пересипу», — інформує громадськість еколог.

На Русєва та команду НПП навалилась вся місцева чиновницька рать: публічні образи працівників Парку, вчених і фахівців, які підтримують ідею створення реабілітаційного центру для дельфінів, називаючи їх «псевдоекологами»: розповідають місцевим мешканцям всілякі байки про ніби-то якісь жахливі наслідки після створення цього центру; закликають перекривати державні автотраси, аби звільнити з роботи керівників парку і не допустити створення реабілітаційного центру; не втомлюються закидати Кабмін та інші структури сфальсифікованими підписами місцевих мешканців.

В той час, як в європейських країнах здійснюється політика збільшення заповідних територій, місцеві чиновники протидіють цьому всіма можливими засобами.

Іван Русєв переконує, що робота по розширенню меж НПП робиться фахово, «відкрито, ґрунтуючись на наукових даних, тенденціях світу по збереженню біорізноманіття і вразливих ландшафтів, спираючись на низку міжнародних конвенцій, підписаних та ратифікованих Україною, виконуючи зобов’язання України перед Європейським Союзом щодо збільшення території природно-заповідного фонду як в Одеській області, так і в Україні в цілому та в рамках кримінального провадження прокуратури по ст.441 «Екоцид».

«Але йолопам і невігласам це не подобається, і вони, як справжні популісти, ображають вчених і фахівців нацпарку і патріотів своєї країни такими словами, як псевдоекологи та інш. Але йолопи та невігласи при місцевій владі, які відчувають агонію за оману місцевих жителів і невиконання зобов’язаннь перед так званими «інвесторами для власної кишені», не розуміючи елементарних речей та взаємозв’язків в природі, протидіють державницькій та європейській стратегії сталого розвитку, закликають місцевих мешканців протидіяти владі задля своїх, а не державницьких інтересів та інтересів самих мешканців», — з обуренням пише Русєв.

«І така філософія життя невігласів тягнеться з того моменту, коли наша команда ще у 2016 році почала непримиренну боротьбу з масштабним браконьєрством і дерібаном державних земель і природних ресурсів… Така деструктивна політика невігласів, які руйнують державні підвалини, повинна бути під пильним наглядом СБУ, куди зараз офіційно звертається адміністрація нашого парку», — резюмує Русєв.

На головному фото гість НПП «Тузлівські лимани» — блискучий ібіс.

Фото: Іван Русєв/Facebook

Больше новостей на нашем Telegram-канале: https://t.me/joinchat/UtNeW3LzPmqqxBod

scroll to top