Митрополит Агафангел обратился к одесситам с Рождественским посланием

323866449_712155087109214_3667218073565384798_n-Cropped.jpg

Высокопреосвященнейший Агафангел, митрополит Одесский и Измаильский, Постоянный член Священного Синода Украинской Православной Церкви обратился с Рождественским посланием к архипастырям, пастырям, монашествующим и всем верным чадам церковным Одесской Митрополии УПЦ.

Текст Рождественского послания публикуется на сайте Одесской епархии в Facebook

«Ваші Високопреосвященства, Владики вікарії, всечесні пастирі, боголюбиві іноки та інокині, дорогі брати та сестри!

«Христос рождається – славите, Христос із небес – зустрічайте Його!» — виголошує нині Свята Православна Церква, закликаючи кожного з нас доторкнутися серцем до великої таємниці пришестя у світ Господа, Бога та Спасителя нашого Ісуса Христа. Ангели славословлять Народженого Богонемовля, пастирі благоговійно поклоняються преславному диву, волхви поспішають із дарами і вся земля наповнюється благодатним сяйвом Віфлеємської зірки. Її світло, що осяяло колись пагорби давньої Палестини, виливається сьогодні і на нашу багатостраждальну українську землю.

Крізь морок та холод, біль та сльози споглядаємо ми це світло – світло Надії. Саме надія потрібна сьогодні, як ніколи, кожному з нас. Вона зігріває в холоді та окопах наших героїв, які ціною свого життя захищають рідну землю, свої сім’ї та батьківський дім; освітлює шлях вимушених переселенців, яким довелося залишити рідні домівки та зустрічати ці світлі свята на чужині; вона надихає волонтерів, які по крихтах збирають все необхідне для українських воїнів та цивільних осіб, які опинилися у важкому становищі; надає сили людям похилого віку, позбавлених найнеобхіднішого і п’ють гірку чашу розчарування та розпачу, зміцнює маленьких українців, вимушених у найрадіснішу світлу пору свого життя зіткнутися із жахливою і лякаючою неправдою війни. Надія дає нам сили подолати весь жах сьогоднішнього дня і з надією на Бога дивитись у наступаючий Новий рік.

У ці святі різдвяні дні ми усвідомлюємо і відчуваємо самими глибинами нашого серця – Бог прийшов у світ, щоб світ наповнився добром і любов’ю, і тому кожен з нас сьогодні від незгасного світильника віри запалює у своїй душі свічку надії. Тисячі цих свічок розганяють морок, яким намагається огорнути нас біда. Вони сяють у храмах перед святими іконами, горять у вікнах будинків, де збираються сім’ї. Цьому благодатному світлу надії не страшна жодна темрява, бо Сам Господь сказав: «І світло світить у темряві, і не пойняла його темрява» (Ін. 1, 5). Сам Господь – наше Світло (1 Ін. 1, 5) і ми, протистоячи темряві та служителям темряви, радісно взиваємо: «Господь моє світло й спасіння моє, кого буду боятись? (Пс. 26, 1).

Не страшні нам зовнішні вороги, які прагнуть зруйнувати, розтоптати і попрати благочестивий народ України, не страшні нам вороги внутрішні, які намагаються внести розбрат, посіяти неприязнь і розколоти українське суспільство. Шляхом обману та наклепів, використовуючи хитрощі стародавнього наклепника та отця брехні (Ін. 8, 44) намагаються зганьбити Святу Українську Православну Церкву та Її служителів, навіюючи помилкову тезу про її непатріотичність.

Сьогодні ми знову свідчимо про те, що наша Українська Православна Церква завжди була зі своїм народом, з ним вона залишається і сьогодні. Необхідно прибрати перепону, скасувати недовіру між державною владою та Українською Православною Церквою. Про наш патріотизм говорять не гучні гасла, якими намагаються прикритися наші недоброзичливці під час воєнних дій, а наші справжні справи милосердя.

В Одеській єпархії Української Православної Церкви за нашим Благословенням, трудами священнослужителів і мирян організована велика благодійна та соціальна діяльність – щодня сотні незаможних отримують гарячу їжу та необхідні ліки, десятки тисяч гривень і тонни продуктових наборів роздаються нужденним та знедоленим. В храмах міста і області облаштовані пункти, де кожен може отримати необхідну духовну та психологічну допомогу. Воїнам, які несуть бойове чергування, доставляються обіди та засоби першої необхідності, у притулках при чернечих обителях знаходять свій прихисток тимчасово переміщені особи. Медики та військові, волонтери та правоохоронці, прості українські громадяни, всі, хто потребує допомоги, отримують її.

Все це свідчить знову про одне – Українська Православна Церква завжди зі своїм народом, у скорботах, гоніннях та випробуваннях, вона – невід’ємна частина українського народу. Свята Церква, заснована Самим Господом нашим Ісусом Христом, Який здобув її Своєю Пречистою Кров’ю і запевнив Своїх Апостолів у тому, що вона буде виконувати свою надчасну місію до кінця віку і врата адові не здолають Її (Мф. 16, 18). І тому Церкву неможливо заборонити, як неможливо ізолювати її від народу.

Сьогодні всі ми переживаємо найскладніший період у нашому житті та нашій спільній історії. Але важливо пам’ятати – чим більше темрява згущується, тим ближче світанок. У ці трагічні дні до нас звертається Господь – Сонце правди, і кожному з нас Він каже: «Не бійтеся» (Мф. 28, 10). Саме про це чуємо ми в різдвяному богослужінні і з надією повторюємо слова великого пророка Ісаї: «Страху бо вашого не вбоїмося, не збентежимося бо з нами Бог» (Іс. 8, 9-12).З нами Бог – мине час випробувань і засяє сонце світу над багатостраждальною землею України, замовкнуть звуки снарядів і ракет, розіллються мелодії пісень та колядок і перекують працьовиті руки нашого народу мечі на орала, і не кров’ю, а трудовим потом і теплим весняним дощем вмиється наша земля, приймаючи у свої надра тяжке родюче сім’я.

Дорогі мої брати та сестри! Від щирого серця вітаю Вас зі світлим і світоспасительним святом Різдва Христового та Новоліттям Божої благості. Бажаю всім нам передусім миру. Нехай мир, що сходить із Небес, осяює наше життя, надихаючи на нові подвиги заради нашої улюбленої України. Нехай будуть почуті слізні молитви матерів і дружин, і живими повернуться до своїх родин з полів боїв усі наші воїни. Нехай Господь полегшить страждання хворих та поранених, подасть притулок усім позбавленим даху над головою та житла, нехай у кожного з нас буде менше приводів для скорботи та смутку, а більше для радості та подяки. Нехай Господь береже і втішає всіх нас. Благодать і милість заради нас Втіленого Господа Ісуса Христа нехай будуть з усіма вами. Амінь».

Одесса News публикует новогодне-рождественские поздравления, которые приходят в редакцию нашего издания.

Больше новостей на нашем Telegram-канале: https://t.me/joinchat/UtNeW3LzPmqqxBod

scroll to top